klik2 cuci mata

Rabu, 30 Disember 2009

Minyak Engine.....

Ini minyak yg aku gunakan sekarang... terdapat gak jenis semi sentatic...
Tu keadaan setelah seminggu aku guna minyak CAVIAGA

Sebelum ini tapet dalam kedaan berkerak tp skrg tiada lg....

Ini lah buktinya setelah menggunakan minyak CAVIAGA...... Kereta aku thn 2001

Kisah Benar.......
Aku nak kongsi ngan korang pasal minyak engine yg aku pakai dulu dan sekarang...... dulu aku guna minyan engine Duchams.... minyak tu memang baik dan bagus coz..... masa mula aku kerja kat UPSI aku selalu berulang alik dari Ipoh ke Tg. Malim... tiap2 hari tau...... jd mi nyak engine tu banyak membantu perjalanan engine kete aku jd aku memang percaya pada minyak yu..... kalo ada org nak promo minyak engine lain kat aku aku akan kata NO!...... tp setelah lame aku keje kat Tg. Malim stok minyak yg aku guna tiada dan d Ipoh pun makin berkurangan... jd aku pening cikit la nak guna minyak engine apa plak lepas ni..... his....susah..susah....
Aku ada tanya byk member yg pakai kete minyak apa yg diaorg guna.... memang banyak yg guna minyak lain2... x ada yg guna minyak sama.... jd aku pun x tau nak tukar minyak jenis apa.... kalo ikut aku nak je guna minyak masak tu dia baru tau..... he...he...he... kalo ok no hal.......

Berita gembiranya baru2 ni aku dapat tahu ada minyak engine yg bagus..... dari membera aku... mulanya aku was2 gak la... tp bila ramai member aku dah guna dan x ada masalah jd aku pun cuba lah minyak tu.........

Dalam masa 1minggu aku dapati minyak tu mula menunjuk kan kesan positif pada engine aku, bunyi engin senyap, pikup pun ada tambah, kedaan komponen dlm engine jd berkilat x ada lg kesn terbakar dan minyak petrol pun kurang penggunaan. Aku amat berpuas ati sangat dgn minyak engine tu. Harganya pun x mahal...... Jenama minyak engine tu CAVIAGA.
Kalo rasa ingin mencuba boleh hubungi aku di no. h/p 017-5907317.

Hari Lahir

Pada tanggal 20 Dis 2009 anak aku telah menyambut hari lahirnya yg ke 4thn nya.
Sambutan hari lahir di buat d kg opah Kota Bharu Gopeng......

Ini kek birthday didin yg di tempah.... gambar kartun kegemaran didin...

Kek birthday didin d beli kat Secrat Recipe


Ini H/P Samsung Omnia II.... aku dapat hadiah dari wife aku... tp bkn yg tu cuma Omnia I jer.. terima kasih ayang... I Love U so much......... Hari Lahir aku pada 26 Dis ..... genap lah umur aku ......? rahsia.....




Ahad, 27 Disember 2009

Memancing

Aritu kawan aku saiful "Rod Kembara" telah p memancing kat Pulaik aku Jarak ngan kekawan lain... aku xdapat g coz sepupu aku bertunang ari tu..... kebetulan group diaorg ada seorg dah tarik diri duit dah bayar dan aku di pelawa oleh abg shidi utk ganti tempat org tu jd aku ingat nak gak p tapi ati aku kuat lg utk p umah sepupu aku, coz bapak dia(bapak sedara aku) tu banyak uruskan hal perkahwinan kakak aku, adik adik aku dan termasuklah aku sekali.. jd terpaksa la aku menolaknya.... rugi2 memang rugi peluang dah ada tp x daya untuk aku mengapainya apa blh buat bukan rezeki aku..... inshaallah lain kali ada lagi mungkin ada rezeki aku inshaallah..... aku blm tanya lg member aku tentang hasil tangkapan dia aku rasa kalo buka blog ROD KEMBARA mesti dah ader cite dia mancing laut tu....

kereta rosak......

Salam semua, salam 1 malaysia....
Apa kahabar semua.... hu..... lame x online dah ni blog aku pun dah sejuk bedi dah....
Bukan aper aku tgh pening mengesah kan pasal kete aku.... repair dah repai tp x elok gak.... tension d buatnya... kete aku tu selalu kering airnya nak kata radiator bocor x pulak, nak kata kotor aku dah servis dah, nak kata water pump rosak dah buka dah ok jer, nak kata termostart dah buat bypass pun...... tp x ok gak..... nak kata head bengkok minyak engin x campur ngan air pun...... mashallah ni yg buat ana fening la.....
Anta cuba bayang kan dari rumah ana kat tg malim sampai kat ipoh dia funya air sudah kering la..... kering...... ana ingat ana nak tukar dia punya engin la ana mau pakai itu engin keretapi pulak baru puas ati ana..... he...he...he... lawak jer la...... cadangan kalo nak tukar engin pu myb pakai engine GSR. Dalam cadangan aku tgh tanya pomen aku kat ipoh, aku cadang nak ubahsuai pakai RB25 buat kasi kaw kaw punya..... kalo org lain x buat aku nak cuba buat.... nanti baru org tau model baru Waja Skyline Turbo.....

Rabu, 23 Disember 2009

pening.......

Aku punya blog ada org cuba ceroboh..... tu yg lamer x masuk citer baru coz aku pun x boleh nak buka........ ari ni aku cuba utk sign in lg dan hasil nya berjaya.
Pc aku plk sekarang ni tgh penuh ngan virus entah apa entah... sampai aku nak wat keje pun susah.... aku nak fomat pc takut program aku punya protal buat stiker hilang... kalo hilang aku kena wak g KL install semula...... Kalo install semula kena bayar Rm 1500.00... maner nak cari duit beb lebih lebih lg dah ujung thn ni.....

Selasa, 15 Disember 2009

Salam Kembali......

Askum.......
Apa khabar.... salam pertemuan, salam 1 malaysia...... huhhhhhhh........... lega rasanya. Kini aku dah siap mengemas opis aku.. dari saat ini aku boleh mula kembali memuat turun cerita2 yg terkini dan menarik. Skrg aku berada di bilik member aku.... pinjam pc johari... kami tgh melepak sambil menunggu hujan sidang (berhenti). lebat giler hujan ari ni... kat sini aku bersama ngan johari, adam dan faizul tgh rileks dan berborak kosong.....
Esok aku akan mencerita kan kisah perlawanan badminton yg lepas. ok.........C U......

Khamis, 10 Disember 2009

Kakiraces bz...

Catatan dari joijoi80:

Sejak KRaces pindah opis nih dia ke- bz --ian sgt langsung takleh update blog.. nak layan races pun x sempat coz malam2 bz ngan joijoi..upss x arrr .. bz ngan pertandingan badminton.. pasni tak tau bz ngan aper plak.. balik rumah dah K.O .. nak bagi T.K.O pun bley. . (nak ker Ling?)
Joijoi terpaksa ceroboh masuk blog KRaces dgn izin (hahhaha..kalo x izin alamat bersawang la laman sesawang nih..) itupun joijoi buat stlh dipujuk rayu dan dibubuh ubat guna2 utk mencairkan hati joijoi ( nak percaya ker tak ..ups to korang ler)
Eh.. tak tau aper nak ceritala.. nanti tunggu jerla cerita dari mat rempit yang x sedar2 tu..



Nota dari keyboard: Ini joijoi yg tulih atas naluri joijoi bukan kakiraces.. kalo rayuannya panjang baru tulis panjang..

Jumaat, 4 Disember 2009

Kenduri o kenduri....

Inshaallah esok aku ngan jamal akan ke utara nak p makan kenduri kahwin nurul hadi.... jauh tu lagu mana la nak p kalo yg nak p pun 2org je.... ni yg tgh pening ni, bila tanya yg lain semua ada hal masing2 plak.... aku bkn aper kesian gak coz member office x dapat dtg tgk dia kawin..... ni yg tgh pening ni......
Kalo p 2org jer mati la aku, aku bkn ader duit sangat pun.... kos nak p saner pun dah berapa dah.... Cubalah pikiaq tengok... minyak p balik dah rm100, tol p balik pun dekat rm100 gak. Makan.... tu dah makan kenduri tu kira ok la tp aku ungat kalo p aku nak tapaw nasi ngan lauk kenduri tu wat bekal balik maner tau kan kalo lapo nanti..... x payh singah RNR dah... bkn aper kalo makan kat RNR ni mahal sangat ler xmampu rasenya.... tu yg kena wat bekal tu.....
Apa2 hal pun keputusan mlm ni...... kalo ader yg nak ikut kira jd la.... kalo x ader yg nak ikut kira...... paham2 dah ler......

Badminton

Badminton.......... tak lama lg kami (kelab pembangunan) akan melangsungkan pertandingan badminton tertutup kelab pembangunan..... bermula 07 Dis hingga 11 Dis 2009. Aku x dapat main coz kaki aku x elok lg..... kalo ikut ati aku nek je aku main tp mengenangkan main
ping pong pun dah berdarah darah keluar ni plak main badminton... lg la ..... rasa putus balik la urat aku tu.....
Jom kekawan kita berjuang " Majulah Sukan Untuk Kelab"...... Hidup Kelab Pembangunan.....Walaupun kita diasingkan tp perjuangan mesti terus........
HIDUP SELAGI HIDUP,LAWAN PASTI LAWAN,MENANG BELUM TAU.

Khamis, 3 Disember 2009

Layan kerenah anak..cerita dah basi

First time naik komuter untuk memenuhi kehendak anak aku nak naik thomas.. (keretapi)

didin terlentok manje atas ibunyer..
sekadar membuktikan duduk dalam komuter bukan bas

udahla kulit gelap ..gambor pun gelap..aper nampak..


Video rc

Video member aku tgh drive rc dia. Aku tgh tunggu batteri cas....


video

Aksi pertama. bkn berapa profesional lg la....

video

Tak berapa pro lg.... xpe kami masih mencuba buat yg terbaik....

Kampung ku

Boooommm............ tulah bunyi yg sentiasa di tunggu2 oleh aku pada setiap tahun..... bunyi tu hanya boleh di dengar cuma setahun sekali sahaja..... Tu lah bunyi Meriam besi kg aku. Kg aku tu kat Talang Kuala Kangsar. kalo nak tau mcm ner kekuatan meriam kg aku jom mlm raya thn depan pakat p kg aku....... Kalo korang nak merasa cucuh (bahasa org perak piaw tu) bakar la tu.... boleh aku blh tlg atur kan utk korang.... amacam ader berani ker?........ Nak tau mcm maner bunyi dia cuba tengok video tu.....

video

jom pindahh.............

Beginilah keadaan office aku......
Tu lah barang2 aku dan pc aku........ banyak giler tu.....

Tinggal kenagan jer la nanti office ni....

Jom kekawan kita pindah berramai ramai........... coma on let's go, get loose, foot loose ,key padlock....... sayonara and adiooosssss........ office ku.............................

RaCe LaGi.....emmmmmmm best giler...

Sebelum beraksi kenala bergambar dulu beb........
Bodyshell coustum sendiri........
Di padan kan dgn rim Nismo......

Bergambar bersama dgn koleksi rim rim kekawan.......

Bergambar dgn kete kawan aku... dia ada body skyline...
Semalam aku turun track ngan member aku wan..... mlm td kitaorg bedua jer coz ada yg p mancing ada yg letih... maklumlah tgh sibuk pindah pejabat katakan......
Dapat la aku lepas geram coz lamer dah x main rc mlam td sampai kul 12 tgh mlm le baru nak blk... sampai x sedar hari dah lewat sangat...... aku adaer gak amik video mlm td nanti aku upload kan ek....smlm tgh syok layan rc tetiba hujan turun lebat gak la... tp aku ngan member aku x lari kitorg wat bodoh jer.... lantak lah nak hujan ke aper ker janji kami race jer.....
Maklum la....kami dah daoat track yg ada berbumbung sekarang ni.... (sombong bunyinya)
tu yg x ingat nak blk ngan ujan tu.... memang best giler beb...........

Rabu, 2 Disember 2009

Selamat tinggal......

Bangunan Suluh Budiman UPSI always in memori
Good Bye......... Tu bangunan dimana pejabat aku sekarang yg bakal ditinggalkan dlm minggu ini. bangunan pejabat tu banyak kenangan yg x bisa di lupakan, samada yg manis atau yg pahit.
Bangunan tersebut akan di jd kan muzium sepenuh nya..... aku rasa selesa tinggal kat bangunan tu coz kedaan dan suasana tempat kerja kat situ menarik dan baik. Di bangunan tu selalu sibuk ngan studen lalu lalang dan susah kalo nak dapat kesunyian. Sentiasa hapeening........
Di bangunan tu pun banyak sejarah terutama pada waktu malam.......
Malam!!!!!!! maklumlah bangunan lama.... kalo tgh Ot mlm selu gak kena kacau oleh benda2 tu la yg kita x nampak... tp kalo dah biasa x rasa apa-apapun...
Tempat baru nanti lg gerun kalo nak buat OT tempat tu banyak benda2 ghaib berkeliaran.... sering dilihat oleh ramai staff kat sini... alal malas cite la yg penting kita takut pd ALLH swt.... medah medahan kita selamat dunia dah akhirat inshaallah......

Cuti sekolah jer, kahwin....

Tahniah........
kepada kawan ku yg nak kahwin dah this week, selamat menamatkan zaman bujang anda. En. nurul hadi bakal naik pelamin pada 5hb Dis 2009... mudah mudahan kekal hingga ke akhir hayat inshaallah.......
Tak lupa gak wat en. mohd Fairus yg akan melangsungkan dan menamatkan zaman bujangnya jugak pada26 Dis 2009 tahniah....
26hb Dis!!!!!!!!! Wow... Wow... Wow....
Tu hari jadi aku tu...... mcm maner ya.... best gak tu.. masa g kenduri dia aku nak calebrat birthday aku la kat KL.... tu pun kalo wife aku ingat.....
Aku rasa wifw aku x pernah lupa kalo birthday aku... tp aku kekadang tu lupa gak birthday dia.... Sorry sayang.....
Myb kenduri kawan aku kat kedah tu aku p tp kena tunggu kekawan lain la... kalo diaorg jd aku on jer.......

kenangan

Kenangan bersama kekawan di Sabah Water Front....... jeti utk ke pulau manukan

Bersama faizul di hadapan hotel mercure di 1 Borneo Kota Kinabalu.

Sebelum berlepas ke sabah Di LCCT Kuala Lumpur...

Pintu masuk ke Pulau Manukan... Jeti pulau..
Itu lah pertama kali aku menaiki kapal terbang dan pertamakalinya p ke Sabah.. masa tuy memang seronok tp sedih gak coz anak aku x dapat ikut sekali.... masa tu aku x ada cukup duit jd aku dapat bawa wife aku jer... xpe la didin nanti ayah bawa didin naik flight dan inshaallah kita akan ke Sarawak atau ke Padang Indonesia.....
Aku dapat p ni pun sebab aku masuk KIK (kumpulan inovativ dan kreatif) peringkat IPTA se malaysia... aku wakil kumpulan Senggara utk Jabatan aku....

Selasa, 1 Disember 2009

Race... Race.... Race.....

Mlm ni rasa mcm nak race jer tp tournemant badminton dah nak mula ramai mamber dah start training main badminton..... aku plak dilantik jd ajk utk urusan hal pertandingan tu.... hu... pening...
mlm ni kalo dapat turun track syok gak... lamer x layan drift le... gatal rasa jari jemari ku untuk memutar stering rc....
Ada berita baik gak la... adik ipar aku kat nak buka kedai rc, ps, dan h/p. Aku rasa ok gak coz senang gak aku nak cari spare part rc utk member2 aku....

RILEKS...

Dapat rileks mcm ni kan best hujung tahun ni...... p mancing udang ker ikan ker lagi best dapat turun track main Rc tiap2 hari... wow.....
Merehat kan badan di melaka naik benda ni.... aku lupa la nama benda ni.....


Pindah......

Hari ini semua staff jabatan aku tgh mengemas barang2 sendiri ,coz kami semua kena pindah dari bangunan ini..........
tension pun ada, coz kami terpaksa berpecah.,..... aku kena pindah ke stor pusat, baha kena ke tmn bernam, jamal ngan hadi dan saiful kena pindah tadahan utara kot.... bermula hari ni kerja kemas brg je la.... letih giler siot....
Pening la, biasanya ujung tahun dapat gak rileks, coz kerja dah nak habis dan ujung thn patutnya blh pikir pasal nak p makan angin ngan famili....
apa nak buat nasib badan..........

Hari raya dan kaki aku

Akum semua.... lamer dah x buka blog.. dan x ader citer....sorry ek.....
Bkn aper raya thn ni agak bosan sikit coz thn ni x beraya kemaner2 cuma duk kat umah mak aku nagan mak mentua aku jer.... lg pu aku malas nak drive g maner2... kaki aku sakit balik... coz aku guna kete sahabat aku yg pergi oversea kat UK ari ti.... kete dia manual dah tu engine lain plak lg clutch keras tu... mampus. utk pengetahuan semua kaki aku dah lamer operation tp x sembuh lg dlm masa terdekat ni aku akan menjalani pembedahan semula... aduh rasa mcm malas jer nak opret lg.
Kaki kiri aku ada masalah urat keting putus masa main bola untuk jabatan aku. aku kena opret bln 4 sampai sekarang blm sembuh. Ni cadang nak masuk next week... entah la....... sbg blk cite td.........
Kononnya nak buat kejutan la kat famili ke2 pihak tp anak aku x boleh pakat langsung..... blam masuk umah opah dia lg dah kecoh bg tau dia blk kg naik kete uncel ....... hu... tension.......... aku d buatnya. Satu lg dia tanya kat mak sedarenya (tam) "cantik tak kete uncel ni" tam dia kat "bukan nak ajak aku naik kete tu, tp tanya je, hampeh punya budak" aku pun apa lg gelak je la. Tu la hakikatnya bahawa anak kian membesar dan semakin pintar. dapat memikirkan segalanya dlm masa yg sinkat... Aku bersyukur kehadirat ilahi kerana memberi aku anak yg secergas dan sepintar 'Muhammad Hambali Izzuddin' anak yg aku sayangi lebih dari diri aku sendiri... inshaallah.......... Semperna Hari Raya Korban ni aku harap aku dapat berkorban utk keluarga aku yg kecil ni "Terima kasih sayang kerana memahami aku....." dan "terima kasih Izzuddin kerana mengembirakan ayah" KELUARGAKU SYURGAKU....... LOVE YOU ALL